Експерт: Настроението на пазарите оказа влияние върху решението на Фед

hoh8

Очакванията за още две увеличения на основните лихви остават, сподели Цветослав Цачев

Негативното настроение на пазарите през последните няколко месеца е оказало съществено влияние върху решението на Федералния резерв на САЩ да постави на пауза повишаването на основните лихви, заяви Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в „Елена трейдинг“, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Понижението на показателите на Wall Street през октомври до декември оказа влияние върху Фед, както и реакцията на американския президент Доналд Тръмп по повод решението на централните банкери да продължат с покачването на лихвените проценти“, коментира още Цачев.

Според него очакванията за предстоящите две увеличения на лихвите от страна на Фед остават.

„Фокусът вече няма да е само върху фдва показателя – ниската безработица и инфлацията и ще се премести върху по-дългосрочните проблеми, които среща американската икономика“, подчерта още анализаторът.

Той изказа мнението, че в случая Доналд Тръмп е бил прав, от гледна точка на това, че икономиката на САЩ вече е усетила тежестта на високите лихви.

„Сектори като строителството, производство на автомобили в САЩ вече влизат в една сериозна стагнация. Това, което се вижда при производството на автомобили, наричат една мини криза“, каза още Цачев.

„По-високите лихви удрят потребителите, които вече не могат да си позволят ипотеки и да купуват автомобили“, посочи още консултантът.