Изготвиха финансов механизъм в помощ на европейските компании с бизнес в Иран

hoh7

Инструментът в подкрепа на търговския обмен се оглавява от германски банков директор, а надзорът – от висш британски дипломат

Германия, Франция и Великобритания поставиха началото на финансов механизъм в помощ на европейски компании със законен бизнес в Иран да избягнат санкциите на САЩ срещу Техеран, обяви в Букурещ германският външен министър Хайко Маас.

Регистрираното във Франция дружество със специално предназначение под името Инструмент в подкрепа на търговския обмен (INSTEX – Instrument In Support Of Trade Exchanges) се оглавява от германски банков директор, а надзорът е осигурен от висш британски дипломат. Целта му е да дава възможност за търговия в области, които не са обект на американските санкции.

Лансирането му бе отложено с няколко месеца, тъй като страните се стремяха да сведат до минимум рискове от санкции. Европейските страни работиха усилено за съхраняването на иранското ядрено споразумение след обявеното от президента на САЩ Доналд Тръмп оттегляне на Вашингтон и възстановяване на санкциите срещу Техеран.

Новият европейски търговски механизъм бе замислен като начин да се помогне за съчетаване на износа на ирански петрол и газ срещу покупки на европейски стоки.

ЕС подготвя системата от месеци, но все още има малка вероятност тя да заработи през идните няколко месеца.

Иран заяви днес, че новият европейски механизъм, който улеснява бездоларовата търговия със страната, е първата стъпка на ЕС към изпълнение на ангажиментите на Евросъюза по ядреното споразумение между Техеран и великите сили.

Германската промишлена асоциация (BDI) приветства създаването на финансовия механизъм, но изрази някои резерви, тъй като системата се основава на подложените на санкции ирански и газов и петролен бизнес, което създава значителен риск за трайните търговски отношения. В комюнике на асоциацията се изтъква, че „екстратериториалните санкции на САЩ все така препятстват легални бизнес отношения и договорното прилагане на ядреното споразумение с Иран.

/БТА/