В Гърция влиза в сила новото увеличение на минималната заплата

hoh5

Увеличението, което е първа подобна стъпка в страната от близо десетилетие, предвижда нарастване на минималната заплата от 586 на 650 евро

От 1 февруари влиза в сила увеличението с 11% на минималната работна заплата в Гърция, както и премахването на т.нар. „подминимално заплащане“ за млади служители, които бяха обявени от премиера Алексис Ципрас по време на заседание на кабинета по-рано тази седмица, съобщава БТА.

„Днес започва нова ера за младите служители в страната. Ера с повече права, повече достойнство“, заяви министърът на труда Ефи Ахциоглу пред агенция АНА-МПА.

По думите му с въвеждането на новите мерки се възстановява „част от това, което бе отнето на служителите по време на мерките за икономии“, определяйки промените като „акт на справедливост“.

Увеличението, което е първа подобна стъпка в страната от близо десетилетие, предвижда нарастване на минималната заплата от 586 на 650 евро.

Мярката обаче предизвика безпокойство сред част от кредиторите на Гърция по време на неотдавнашно посещение на тяхна делегация в страната за оценка на ситуацията след излизането от последната спасителна програма през август.

„Около 600 хил. работници ще бъдат пряко засегнати от увеличаването на минималната работна заплата“, заяви заместник-министърът на труда Теано Фотиу.

Минималната месечна заплата в Гърция беше намалена с 22% до 586 евро през 2012 г., докато страната се бореше да излезе от рецесията.

За работещите под 25 години беше наложено дори по-голямо намаление по предписание на международните кредитори с цел да се направи пазара на труда по-гъвкав и икономиката по-конкурентоспособна.