Пекин обеща да увеличи вноса на американски стоки

hoh4

Двете страни се договориха да засилят още повече сътрудничеството, съобщава китайската агенция „Синхуа“

Китай се съгласи да увеличи вноса на американски стоки и да сътрудничи повече в сферата на интелектуалната собственост, съобщи агенция „Синхуа“, цитирана от БТА. Съобщението бе направено, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп посочи, че е налице „огромен напредък“ в търговските преговори.

„Двете страни отдават голямо значение на въпроса за защитата на интелектуалната собственост и на трансфера на технологии и се споразумяха да засилят още повече сътрудничеството“, уточнява китайската агенция.

Освен това на преговорите в сряда и четвъртък Пекин се е съгласил да увеличи вноса на „американски селскостопански и енергийни продукти, както и промишлени стоки и услуги“, посочва „Синхуа“.

По-рано агенцията съобщи за „значителен напредък“ след преговорите между китайската и американската делегация във Вашингтон, позовавайки се на комюнике на китайската делегация, в което разговорите са определени като „откровени, конкретни и плодотворни“.

Белият дом от своя страна изтъкна, че остава още „много работа“ и прояви непреклонност за крайния срок от 90 дни, приключващ на 1 март, който остава „твърда крайна дата“.

Администрацията на Тръмп настоява Китай да спре нелоялните според нея практики, свързани основно с принудителния трансфер на американски технологии в смесени предприятия в Китай, „кражбата“ на американска интелектуална собственост, пиратството и мащабните субсидии за китайски държавни компании.

Белият дом иска също така Пекин да намали огромния търговски дефицит със САЩ и да отвори пазара си, съобщава още БТА.