Цената на петрола остава под натиск

Станки-качалки в Калифорнии 20 апреля 2015 года. Цены на нефть растут, но аналитики предупреждают об угрозе рынку со стороны сильного доллара. REUTERS/Lucy NicholsonСтанки-качалки в Калифорнии 20 апреля 2015 года. Цены на нефть растут, но аналитики предупреждают об угрозе рынку со стороны сильного доллара. REUTERS/Lucy Nicholson

Цените на петрола остават под натиск заради слабото търсене, въпреки че отчитат минимални повишения във вторник, пише WBP online.

Американският лек суров петрол West Texas Intermediate повишава стойността си с 0,34% до $ 36,94 за барел. Петролът Brent записва ръст от 0,36% и достига до $ 36,67 за барел.

Спадът на цената на суровината продължава под въздействието на редица фактори, спомагащи за създаване на ситуация на свръхпроизводство на пазара. Забавянето на икономиката на Китай, която е втората по големина в света, довежда до по-ниски нива на търсене на суровината. Същевременно най-големия производствен картел – ОПЕК, продължават да увеличават производството. Това е част от стратегията на производителите да запазят пазарния си дял като отстранят по-скъпите видове производство.

Петролният министър на Ирак Абдел Абдул-Махди посочи, че картелът няма намерение да се отказва от стратегията си за поддържане на високо производство.

„Ние сме в реалния свят, ОПЕК не е единственият производител на петрол или единственият играч на пазара. Затова трябва да видим какви действия ще бъдат предприети от останалите – Русия, САЩ и другите петролни държави“, коментира Абдул-Махди по време на среща на петролните производители от арабския свят, състояла се в Кайро, цитиран от „Ройтерс“.

„ОПЕК не може да вземе самостоятелно решение например да намали производството, а другите да го увеличат. Или всички ще намалим производството, или ще трябва да изчакаме и да видим“, допълва още Абдул-Махди.

Според анализаторите тактиката на картела вече дава резултат, който се проявява като спад на производството на петрол от находищата в Северно море, спада на производството на петрол от шисти в САЩ, както и до преустановяване на някои големи проекти в Канада и в крайбрежните води на Бразилия.