Най-богатите са обеднели с $19 млрд. тази година

picture2

Най-богатите хора на планетата са обеднели през тази година с $19 млрд., показва индексът Bloomberg Billionaires Index (BBI), в който са включени 400-те най-богати личности на света.

Поевтиняването на суровините, спадналият темп на растеж на китайската икономика изплашиха инвеститорите по целия свят, заради което и за пръв път от 2012 г. индексът BBI отчита понижение.

По този повод милиардерът Кен Фишер, основател на Fisher Investments, отбелязва, че през отиващата си година инвеститорите на фондовите пазари също са се оказали в неблагоприятна ситуация. „Притесненията от сгромолясването на цените на петрола, ниското равнище на потребителските разходи и силно намалелите темпове на растеж на китайската икономика сериозно притесни инвеститорите“, подчертава Фишер.

С най-големи загуби е мексиканският милиардер в областта на телекомуникациите Карлос Слим. Неговото богатство е намаляло най-много в сравнение с останалите милиардери, включени в BBI. Компанията му America Movil SAB загуби цели 25% през 2015 г. Към 18 май по състоятелност Слим е бил най-богатият човек в света, а в момента е паднал до 5 място със загуба от $20 млрд.

Гейтс, Бъфет и другите…

Американският инвеститор Уорън Бъфет, заемащ трето място в BBI, е загубил $11.3 млрд. – инвестиционната компания Berkshire Hathaway Inc. за първи път от 2011 г. отчита отрицателна годишна печалба. Бил Гейтс, основателят на Microsoft Corp., който беше най-богатият човек в света през 2013 г., е загубил $3 млрд. през отиващата си година. Загубите на Слим, Бъфет и Гейтс и огромната печалба на най-големия търговец на облекла Inditex SA – компанията, притежаваща марката Zara, направиха нейният собственик Амансио Ортега най-богатият човек в света. Испанецът е най-състоятелният европеец от юни 2012 г., а тази година изпревари Слим и Бъфет със спечелението $12.1 млрд. Богатството на Ортега в момента възлиза на $73.2 млрд.

Нарасналото с 20% богатство на испанския милиардер е несравнимо с ръста на приходите на основателя на Amazon.com Inc. Джеф Безос. Неговото богатство се е удвоило и в момента се оценява на $59 млрд. Само през 2015 г. Безос е спечелил $31 млрд., компенсирайки загуби за $7.4 млрд. през 2014 г. По този начин той успя да се изкачи с 16 места в рейтинга на BBI, като в момента заема 4 място в списъка на най-богатите хора на планетата.

Възход и падение

На 400-ет най-богати в света принадлежат почти $3.9 трлн. Тази сума е по-голяма от брутния вътрешен продукт (БВП) на всяка страна в света с изключение на САЩ, Китай и Япония.

Към 18 май 2015 г. тяхното богатство се оценяваше на $4.3 трлн., с $267 млрд. повече спрямо 1 януари тази година. През август с малки изключения почти всички претърпяха загуби. В същото време обаче Безос и Ортега са спечелили много – общо двамата цели $43 млрд. Това рязко контрастира с богатството на семейството, което контролира почти половината от акциите на най-голямата търговска верига Wal-Mart. Петима от семейство Уолтън са загубили заедно $35 млрд. през 2015 г.

Общо 49 милиардери са изпаднали от рейтинга на BBI, сред които и изпълнителният директор на Glencore Plc. южноафриканецът Ейвън Глазенберг, както и Ван Цзин, китайският магната в областта на телекомуникациите, който лично инвестира $500 млн., за да построи Никарагуа алтернативен на Панамския канал. Глазенберг загуби две трети от богатството си, а състоянието на китаеца Цзин намаля с почти 86% през тази година.