Как ще запомним икономическата 2015 г.

picture1

През 2015 преминахме от едно от най-изненадващите и монументални събития към едно от най-очакваните. Премахването на борда при швейцарския франк спрямо еврото предизвика хаос на валутните пазари и промени индустрията, вероятно завинаги. Единадесет месеца по-късно Федералният резерв направи повишението на лихвения процент в САЩ, за което толкова дълго подготвяше финансовите пазари. Същите тези акции, които поскъпваха, когато Фед стартира програмата за количествени облекчения, първоначално поскъпваха пред перспективата за увеличението на основната лихва. В сравнение с движенията при предходните седмици, доларът почти не реагира. Тези две събития ни учат на два много важни урока, коментира Бул Тренд Трейдър.

Първият е, че що се отнася до валутни курсове, думата на централния банкер е в сила само докато свърши изречението, което я съдържа. Колкото и открити да са станали през последните години по отношение на паричната политика, те няма да кажат на търговците предварително какво точно и кога възнамеряват да направят. Вторият урок е, че пазарите винаги са в очакване на някакво събитие и двигател на тяхната реакция е по-скоро това, отколкото самото събитие. Доларът поскъпна значително между средата на 2014 и март 2015. Това горе-долу бе и равновесната му точка. Когато от Фед в крайна сметка предприеха хода си, доларовите бикове вече бяха напуснали пазара. От комуникационна гледна точка двете ситуации са напълно противоположни. В действителност обаче ние обикновено сме някъде по средата, слушайки намеците на централните банки, които нямат кристална топка. Пример за това е и изявлението на Марк Карни от средата на 2014. В действителност те рядко знаят повече от човека до тях. Винаги слушайте, в случай че Ви кажат нещо ценно, но в останалите случаи просто чуйте и след това изтъргувайте собствената си гледна точка.

Януари

2015 започна с гръм и трясък. На 15 януари Швейцарската централна банка свали валутния борд спрямо еврото, в резултат на което валутата се обезцени значително. Това се случи само дни, след като председателят на банката Томас Джордън публично изрази намерението си да защитава борда. Започнаха сътресения, по време на които двойката се понижи от 1.20 до 0.80, затваряйки множество дълги позиции, които разчитаха да използват нивото от 1.20 като гарантиран стоп за ограничаване на загубите.

В същото време от ЕЦБ заявиха, че ще започнат своя собствена програма за количествени облекчения, с по-висока от очакваната стойност на изкупуваните активи – 60 млрд. месечно. Централната банка на Канада пък намали основния лихвен процент в отговор на шоковете при цената на петрола, което доведе до спад в цената на канадският спрямо щатския долар от 1.6%. Множество други банки последваха примера през следващите месеци. Накрая, една от основните истории на 2015 започна с радикално- лявата партия СИРИЗА, която спечели изборите в Гърция.

Февруари

Февруари започна с поредното понижение на основния лихвен процент, този път от страна на Австралийската централна банка. Това изпрати валутата към пет и половина годишно дъно и стартира третата поредна година на загуби за валутата.

Гърция бе във всички заглавия, като февруарските срещи между страната и нейните кредитори бяха доминирани от множество караници относно терминологията. Изглежда никоя от страните не бе готова да отстъпи територия на другата.

Инфлацията, или по- скоро нейната липса, бе друг често повтарящ се мотив, като данните, идващи от САЩ, Великобритания и Китай бяха повече от обезкуражаващи. Пазарите стояха със затаен дъх при всеки намек на Фед, че може да започнат повишения на лихвения процент в близкото бъдеще, докато Джанет Йелън започваше да подготвя пазарите за промяна в езика на банката.

Март

Нови понижения на лихвените проценти доминираха заглавията в началото на месеца, докато забавящата се инфлация в световен мащаб показваше притеснително забавяне на растежа. Този път пониженията бяха предприети от централните банки на Индия и Китай.

В началото на март Гърция успя да си осигури разширение на спасителния план за 4 месеца, докато кредиторите оказваха натиск да бъдат представени конкретни планове за това как страната смята да посрещне задълженията си през идните месеци.

Накрая, по- слабите от очакваното данни за инфлацията във Великобритания дадоха живот на мита, че Обединеното кралство ще повиши лихвения процент преди САЩ, в резултат на което доларът се отдръпна от 8- месечния връх, карайки пазарите да се запитат „корекция или консолидация?“

Април

През април основните валути преминаха в режим на консолидация при много по- тесни търговски рейнджове в сравнение с началото на годината. Началото на месеца също така донесе и нещо като шок при акциите; японският Nikkei докосна нивото от 20 000 за пръв път в рамките на последните 15 години, но йената до голяма степен остана незасегната.

Възможността Гърция да напусне еврозоната отново бе в устата на всички, поради страховете, че силно задлъжнялата страна няма да може да посрещне следващото си плащане към МВФ на 1 май.

Обезкуражаващите данни за търговията на Китай и най- ниските стойности на БВП за последните 6 години засилиха опасенията за забавяне при втората най- голяма икономика в света, давайки началото на друга история, която щеше да се развива през по- голямата част от годината.

Май

Централната банка на Австралия намали лихвения процент до 2%, намеквайки, че допълнителните понижения са „желани и необходими“. Във Великобритания Дейвъд Камерън запази позицията си на министър-председател, а паундът реагира положително на новината, нараствайки с 1% спрямо долара и 1.5% спрямо еврото.

Гърция успя да извърши плащането си към заема от МВФ, но съмненията как ще бъдат извършени следващите плащания останаха.

През май дойде и краят на силата на долара, след като валутата най- после върна печалбите, натрупани в началото на годината (авансът на доларовия индекс намаля от 11% на 3.5%).

Юни

Средата на 2015 бе обусловена от завръщането на волатилността на валутните пазари, за което централен катализатор бе засилената волатилност при доходността на облигациите, но също и очакванията за повишението на лихвения процент в САЩ, прилагането на количествените облекчения в еврозоната и несигурността около бъдещето на Гърция.

Заседанието на Федералната комисия по отворените пазари в средата на юни обаче намали надеждите, че Фед ще започне да действа в близкото бъдеще, което доведе до отслабването на долара, като същевременно еврото достигна горната граница на очертаните рейнджове. Това се случи въпреки намалената ликвидност при гръцките банки поради отлива на капитали. В крайна сметка това бе месецът, в който банките в Гърция бяха затворени и бе наложен капиталов контрол, а времето за новата вноска по заема към МВФ отмина, без да бъде извършено плащане.

През юни бе поставено и началото на срива на фондовия пазар в Китай, който доведе до загубата на над 20% от стойността на листваните там компании преди края на месеца.

Юли

В годината, през която Гърция дълго време доминираше над медийните заглавия, юли бе месецът, когато най- после настъпи времето за развръзка. Гърция проведе референдум, на който над 61% гласуваха срещу предложените от кредиторите мерки. Финансовият министър Янис Варуфакис подаде оставка и бе заменен от Евклид Цакалотос. Гръцките банки останаха затворени през по- голямата част от месеца, а за голяма изненада гръцкото правителство постигна договорка с кредиторите за спасителен заем на стойност 86 млрд. евро.

Междувременно стоките, сред които петрола, платината и паладия, и особено златото, бяха поставени под натиск, което се отрази сериозно и на стоковите валути като канадския и австралийския долари.

Накрая, краят на месеца донесе малко яснота относно възможността Фед да затегне паричната политика, докато слабостта на долара продължаваше да расте.

Август

Август, които обикновено е по- спокоен месец, се оказа доста волатилен поради девалвирането на юана и продължаващите сътресения на китайските пазари. Фондовият пазар изгуби около 8.5% от стойността си в понеделник, 24 август, и още 7% във вторник, 25 август. Всичко това се случи на фона на общото забавяне на китайската икономика и засилените страхове относно вредните верижни ефекти за икономиката в световен мащаб.

В допълнение от Федералния резерв сигнализираха, че очакваното септемврийско повишение на лихвения процент няма да се състои.

В същото време руската рубла достигна нови дъна спрямо долара, след като бе под натиск в продължение на два месеца поради слабите цени на петрола и избягването на рисковите активи от страна на инвеститорите.

Септември

Големите септемврийски новини се въртяха около автомобилния гигант Фолксваген, тъйк ато стана ясно, че компанията е инсталирала на произведените между 2009 и 2015 дизелови автомобили софтуер, който да дава понижение четения на вредните емисии по време на тестването.

Дългоочакваното повишение на лихвете в САЩ не се състоя, което доведе до нарастване на несигурността сред инвеститорите.

Акциите претърпяха слаб месец поради все по- разочароващите данни от Китай, които хвърлиха сянка върху перспективите за световния растеж.

Привлекателността на йената в качеството й на безопасна валута се засили, докато обичайните заподозрени в такива случаи- щатският долар и швейцарският франк, не успяха да изпълнят традиционната си роля. Причините за това бяха променящите се очаквания относно бъдещите действия на Фед и отрицателните лихвени нива в Швейцария. Двойката евро/норвежка крона пък достигна връх за годината, след като от Норвежката централна банка намалиха лихвения процент до 0.75%.

Октомври

Риск-апетитът се завърна през октомври заедно с намалението на лихвения процент в Китай и очакванията, че Япония и еврозоната ще облекчат допълнително паричната си политика. Към картината допринесе и силния старт на сезона за обявяване на корпоративните печалби в САЩ. Федералният резерв отново се въздържа да повиши основния лихвен процент в страната, но намекна, че това вероятно ще се случи през декември.

Въпреки това слабият растеж и ниската инфлация се запазиха като основен мотив, а слабите данни за БВП в САЩ и Великобритания представиха още едно доказателство за пропастта между фондовите пазари и действителната реалност.

Ноември

През ноември доларът възвърна силата си след окуражителните данни за заетостта през първия петък от месеца. Очакванията за увеличение на лихвения процент също нараснаха, като мнозина смятаха, че това е почти сигурно. Американските акции също реализираха лек ръст на фона на очакването за решението през декември.

Европейските акции се справиха по- добре от тези в повечето други райони на фона на очакването за допълнителни облекчения при паричната политика, но въпреки това акциите като цяло се представяха зле, като световният индекс на MSCI мина на отрицатлена територия, достигайки -0.5%.

В същото време петролът сорт брент достигна 11-годишно дъно, след като намаляващото търсене доведе до ръст на резервите. В резултата нивата на инфлация в САЩ, Великобритания и еврозоната останаха в близост до нулата.

Декември

През последния месец на годината дойде и дългоочакваното увеличение на лихвения процент в САЩ, което сложи край на ерата на почти нулеви лихвени проценти. Джанет Йелън сигнализира, че ще започне „постепенно“ затягане на паричната политика. Като цяло пазарите просто бяха облекчени, че това най- после се е случило. Акциите първоначално поскъпнаха след новината, докато при стоките се случваше точно обратното, като петролът пое особено тежък удар пред месеца. Въпреки че черното злато трябваше да се доближава до нивата на подкрепа, липсата на признаци, че страните от ОПЕК възнамеряват да намалят продукцията, накара повечето инвеститори да се отдръпнат от търговията с петрол.

Накрая се случи нещо, което може да донесе същия старт и на 2016 година, но този път с главно действащо лице радикално- лявата партия, която достигна до властта в Испания. Макар консервативната партия Партидо Популар да постигна победа на изборите, тя не успя да си осигури толкова много места, както през 2011, като това от своя страна създава възможността за сформирането на коалиция. Еврото до голяма степен игнорира новината, продължавайки да се търгува в познатия рейндж на фона на намалената търговска активност покрай празниците.